21 lipca 2012

Kapusta kiszona w papryce.





składniki


Biała kapusta
papryka czerwona-5
marchew-4
czosnek-2 ząbki
gorczyca
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego


zalewa:
======

1/2 litra wody
3 deserowe łyżki soli
1,5 deserowej łyżki cukru(zamiast cukru można dać miód)

Składniki zalewy zagotować,doprawić do smaku i wystudzić.






sposób przygotowania

Kapustę cienko poszatkować,wymieszać ze startą marchwią i nadziać tym wydrążone papryki.

Na dno słoja wsypać trochę ziaren gorczycy,pieprzu i ziela angielskiego,na to układać nadzianą paprykę
a wolne miejsca wypełnić kapustą.

Zalać zalewą,całość obciążyć i przykryć.

Codziennie przekłuwałam kapustę szpikulcem,a gdy była już dostatecznie ukiszona,słój zakręciłam.

dodatkowe informacje

Można najpierw ukisić w kamionce,a potem przełożyć do słoja.(u mnie po 4 dniach)
Teraz nadziewałam kolorową paprykę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz